januari 2022

ma24jan19:0022:30PLAY - Butoh: Meditatie in beweging19:00 - 22:30 Kanaalweg 84A, 3533 HG Utrecht, Nederland

Evenement Details

Een machtige koning die gewend was om zijn zin te krijgen kwam bij de Zenmeester. Hij zei: leer mij Zen! De Zenmeester glimlachte, en stelde voor om bij een kop thee verder te praten. Toen de thee klaar was, begon de Zenmeester de thee in te schenken. Hij schonk en hij schonk tot de thee over de rand van het kopje stroomde, over de tafel, en uiteindelijk zelfs op de kleding van de koning. Na een tijdje begon de koning te roepen: “Stop! U knoeit de thee overal, ziet u niet dat het kopje vol is?“ De meester stopte met schenken en glimlachte. “U bent als dit theekopje, zo vol dat er niets meer bij kan. Kom terug als het kopje leeg is. Kom terug met een lege geest.”

Tja. Ons kopje stroomt vaak over! Zo vaak dat we soms niet meer weten hoe het voelt als het kopje leeg is.

In de dansmeditatie luisteren we naar het lichaam. We nemen de tijd om onze vaste bewegingsstructuren los te laten, en de fysieke impulsen die vanuit het lijf ontstaan te volgen. Zodra we hier de tijd voor nemen kan opgehoopte spanning in ons systeem zich gaan ontrafelen. We voelen beter wat ons lichaam ons vertelt en krijgen weer toegang tot onze natuurlijke ontspannen staat van zijn.

Butoh
Butoh is een kunst- en dansstroming die opkwam na de Tweede Wereldoorlog in Japan.
Waar Westerse dans haar best doet om iets moois en krachtigs neer te zetten richt Butoh zich juist op de fragiliteit en de schaduwkanten van het menszijn. Hiermee gaat het tegen bestaande conventies in over kunst, en over hoe het gevoelsleven van een mens eruit zou moeten zien.

Over Janna van Leeuwen
Twee van mijn belangrijkste passies zijn beweging en innerlijke groei. Het leren toelaten en voelen van gevoelens en emoties is voor mij de belangrijkste sleutel tot ontspanning. Vanuit alle onderricht die ik heb ontvangen op het gebied van lichaams- en emotioneel werk en mijn eigen levenservaring zijn de dansmeditatie-lessen ontstaan.

Bij Armand van den Hamer kwam ik in aanraking met Butoh. Ik werd getroffen door de kracht van het werken met schaduwkanten en de niet geaccepteerde stukken van mezelf. Het zette veel in beweging. Delen van mezelf die gewoonlijk nooit vrij konden bewegen, konden dat nu wel. Dit voelde alsof er nieuwe energie in mij werd aangeboord. Butoh is voor mij een grote inspiratiebron die me de handvaten geeft om alles wat er leeft in de danser te betrekken in de dans.

Door: Janna van Leeuwen
Voor: Speelse 20’ers en 30’ers

Er is beperkt plek, je kan een kaartje kopen via Chipta. Fijn als je je even aanmeldt op Facebook.
https://www.chipta.com/tickets/event/45163/play-dansmeditatie/

Kosten: €15,- , Of één strip van je PLAY strippenkaart. (Inclusief thee en lekkers)

Inloop: 19:00
Workshop: 19:30-22:00
Chill-space: 22:00-22:30

Locatie: Playground, Kanaalweg 84A, Utrecht
(Parkeren is naast het gebouw): Geplaatste speld
https://goo.gl/maps/kRggcVAyKz9wDL2WA

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PLAY agenda: https://www.playcommunity.nl/

Tijd

(Maandag) 19:00 - 22:30

Locatie

Kanaalweg 84A, 3533 HG Utrecht, Nederland

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X